Forfatterarkiv: Bodil Stenseth

Kundelojalitet. Vil butikkdøden nå nye høyder hvis Amazon erobrer Norge? Feminist, javisst, Klassekampen, 24.08.2020.

Småbutikkene forsvinner, én etter én. Etter den daglige lufteturen i nabolaget mitt vendte jeg ofte nedstemt hjem. Det var under unntakstilstanden i våres da folk holdt seg hjemme og bare gikk ut for å kjøpe mat, medisiner og polvarer. Den lille butikken, med annerledes ting, der kjøpmannen som oftest er en kvinne, hadde allerede problemer.… Les mer »

Kolerasommeren 1853, I løpet av denne våren ble vi ganske gode til å finne nye løsninger, Feminist, javisst, Klassekampen, 13.07.2020.

All slags frukt ble billig. Den kom i store mengder til Torvet og hopet seg opp der. Yngvar, den ti år gamle offisersønnen, og kameratene hans derimot spekulerte i baissen. Så den dagen da all frukthandel ble strengt forbudt, hadde de et gedigent plommelager som de raskt fortærte. I lengre tid hadde avisene trykt nyheter… Les mer »

Exit fru Quisling. Historikeren skal ikke felle dommer, men noen ganger holder det hardt, Feminist, ja visst, Klassekampen, 25.05.2020.

«Fru Quisling forlater Gimle for alltid», står det under fotografiet i albumet. Det var 15. mai 1945. Seks dager før, tidlig om morgenen, hadde ektemannen måttet overgi seg til politiet på Møllergata 19. Og da hjemmestyrkene rykket inn på Gimle gård på Bygdøy, ble hun sammen med den store staben av tjenere, holdt i forvaring… Les mer »

Ydmykhet og tålmod. «Kvinnelige dyder» er utdatert, men vi trenger dem kanskje i disse tider?, Feminist, javisst, Klassekampen, 6.04.2020.

«Du må ikke si det til noen, men jeg er forlovet – nesten,» hvisket Mimi. Med sine femten år var hun eldst, og hun var breddfull av hemmeligheter. «Har han fridd?» spurte Sofie. «Nei, det er ikke på den måten … skjønner du,» sa Mimi. Sofie tok mot til seg: «Kysset hverandre kanskje?» Svaret kom… Les mer »

«Husmoreffekten». Trenger vi egentlig å ha full maskinpark hjemme på kjøkkenet? Feminist, javisst, Klassekampen, 24.02.2020.

«Rondo» var mors utvalgte. Det var en stor, rund vaskemaskin, innkjøpt i 1955, som trofast gjorde jobben gjennom mer enn tre tiår. Ikke én eneste gang trengte hun service, men så var hun ikke helautomatisk. Rondo var en samarbeidsmaskin. Når ukens storvask fant sted, måtte trommelen fylles manuelt, med vann fra en slange festet til… Les mer »