Hold kjeft! Ikke sant, Thomas Seltzer, det må være gøy å være mann, Feminist javisst, Klassekampen, 20.04.2015.

By | 26/04/2015

Det var en gang en Miss Jones. Hun hadde i flere år vært privatsekretær for en filmprodusent i Hollywood. Nå surmulte hun. Selv om hun var både dyktig og oppofrende, var sjefen begynt å irritere seg over henne. Han klaget over klærne og håret hennes. Ja, også figuren hennes. Sjefen foretrakk rett og slett de jålete pikebarna på forværelset. De som ikke visste noe om forretninger og som bare dovnet seg så snart sjefen ikke var der.

Bekymret oppsøkte Miss Jones sin gode venn Terry Hunt, filmstjernenes muskeltrener. Han fikk høre hvor viktig og ansvarsfull stilling hun hadde. Hun var så overarbeidet at hun ikke hadde tid til å tenke på seg selv. Ikke en gang lunsj unnet hun seg. Men hun møtte ingen sympati. Terry sa at hvis hun fortsatte sånn, ville det ikke gå lenge før hun var uten jobb. For store menn liker ikke å ha sjuskete kvinner rundt seg.

Miss Jones for opp, og ville vite hva han hadde å si om utseende hennes. Jo, svarte han, det var en hel del. Håret var ustelt og stygt satt opp. Neglene trengte pleie. Huden var uren på grunn av tungtfordøyelig mat. Han kritiserte livsstilen hennes. Mage og lår var altfor fyldige. Dessuten var klærne kjedelige og make-up’en slurvete.

 

«De er omtrent like tiltrekkende som en middagspølse er på en mann som er vant til en delikat biff,» sa Terry. Han gjenga fortellingen om Miss Jones i sin bestselgende bok «Design For Glamour», «Sunnhet, skjønnhet og sjarm» som boken het i norsk oversettelse i 1948. Boken er glemt, men den var viktig. For etterkrigstidens glamourhungrige kvinner. Jeg fant flere eksemplarer på www.antikvariat.net, og jeg fornemmer et tankegods som er ikke helt er historie.

Det er simpelthen noe gjengangeraktig i den snart sytti år gamle boken. Kunsten å lykkes som yrkeskvinne, det handler nemlig om noe annet enn om å være god. Det hjelper å ha utseende med seg. Men aller mest, det handler om sjarm. Eller sagt på en annen måte, kvinner må holde kjeft for å tekkes menn. I boken vrimler det av reality, i den grad Hollywood er reality. Likevel, Hollywood kom til å sette standard for kvinnelig sjarm. Hun som snakker fra levra, er bitch.

Hvordan gikk det med Miss Jones? Iskald seilte hun ut av lokalet. Jo mer Terry tenkte på det inntrufne, jo dårligere humør ble han i. Han visste jo at hun ville bli oppsagt. Av ren barmhjertighet tok han kontakt med sjefen hennes, J.K., og avtalte et møte. Da gikk Terry rett på sak. I løpet av et par uker var han sikker på at han kunne sette Miss Jones i fysisk og åndelig form igjen. Enda mer førsteklasses enn hun var da hun som ung og nydelig pike begynte hos J.K. Men ville J.K. overtale Miss Jones og la henne gå til kondisjonstreneren?

 

Og slik gikk det. Terry fikk travle uker. Med hele sin energi ga han seg i kast med oppgaven, den fyldige Miss Jones. Hun var tverr, men ble mer og mer medgjørlig. Gymnastikk, dampbad og massasjer gjorde sitt. Kiloene rant av og hun ble optimistisk og fikk tilbake sitt gode humør. Hun ble smart og distingvert med vakre klær og velpleid ytre. Noe som førte til at sjefen ble strålende fornøyd med sin Miss Jones igjen.

Sim sala bim, Miss Jones kom ikke i køen på trygdekontoret. Men om det kom en mann i hennes liv, er ikke kjent. Kjærlighet er imidlertid, forsikrer Hunt, for alle. Det er håp for alle. Selv for kvinner som er veggpryd eller er stive og kjedelige. Det han lover, er at du kan forvandles til en kvinne som det sterke kjønn ikke kan la være å falle for.

Han utdyper hva det er som får mannen til å føle kjærlighet, «denne voldsomme eie- og beskyttelsestrang» for en kvinne. Hun må være fysisk tiltrekkende og sporty. Interessert i folk og verden. Og sist, men ikke minst, hun må også være opptatt av mannen, hva han sier og gjør.

Hun kan overlate til mannfolkene å være kjekke, sterke og maskuline. Særlig om kvelden «når menn blir sentimentale og liker at en kvinne er deilig og fristende å se og røre». Det skriver Hunt og tilføyer: Da «passer det ikke å være kontant eller kynisk – det er øyeblikket for skjønnhet og sjarm og andre typisk kvinnelige egenskaper som skaper en romantisk stemning.»

Så søstre hold kjeft! Ellers får du hevnporno i bokstavelig forstand i Norsk Rikskringkasting. Ikke sant, Thomas Seltzer, det må være gøy å være mann. Bodil Stenseth