Den store saken. Fra sjokkslanking til spiseforstyrrelser. KKs slankebok gir oss svar. Feminist javisst, Klassekampen, 30.11.2015.

By | 05/12/2015

Hardkokt egg og rødvin. Det var vidunderkuren. En av formene for sjokkslanking. Egg og vin til frokost. Egg og vin til lunsj. Og dagen avsluttes med en grillet kjøttbit og den vinen som er igjen på flasken. En dame som prøvde kuren, kunne ikke anbefale den. Etter tre egg og tre glass vin ble hun ganske temmelig susete utpå ettermiddagen. Dessuten ble hun pinlig berørt av det megetsigende blikket hennes tolv år gamle datter sendte henne.

Også portvin og roastbiff dagen lang ble brukt til sjokkslanking. For ikke å snakke om «Drinking Man’s Diet». Der var «De kan drikke så meget De vil» slogan. Men kritikerne av denne sjokkslankingen var mange. Da kuren ble testet ut på laboratoriemus, fikk de leverskader ganske raskt. Det hører med til historien at mange mennesker som allerede hadde alkoholproblemer, kastet seg på kuren.

Nei da var ananaskuren mindre farlig. Altså fersk, usøtet ananas til alle måltider. Så mye som én kilo ananas var tillatt. Etter to dager med ananas kan man så spise som vanlig mat i fem dager. Samtidig som man hver dag kontrollerer vekten. Deretter to nye dager med ananas. Og så videre. En måned og ti kilo ananas senere vil man ganske så sikkert gå ned i vekt.

 

Ananaskuren var god for mer enn slanking. Kuren ble nemlig lansert av det frisinnede, danske «sex-ekteparet» Inge og Sten (Hegeler). Med sin faste lørdagsspalte i norske Dagbladet vant Inge og Sten selvfølgelig hærskarer av sexhungrige ananasdiettfølgere i Norge også.

KKs slankebok er kilden. Altså Kvinner og Klær, ikke Klassekampen. Boken fra 1973 inneholder, som det står, en samling av KK’s beste og mest populære slankestoff. Med faglig gjennomgåelse ved ernæringsfysiolog Henriette Abegg. KK går selvsagt til krig mot sjokkslanking. «Det snakkes i dag så meget om mirakelkurer. Vi våger gjerne å snakke om mirakler, ikke mirakelkurer, for de finnes ikke i virkeligheten,» skriver redaksjonen. For det som gjelder, det gjelder deg. Som det står: «Nei, vi vil tale om de små, deilige mirakler som kan skje med Dem om meget kort tid dersom De alt har tatt avgjørelsen: nå vil jeg bli slank!»

Derfor kvinne, du skal ha karakter og jernvilje til å kontrollere inntak av føde. Næringsrik mat kombinert med mosjon, som trening het den gang. Ja, «den store saken» var å gjøre folk slankere, friskere og gladere. Og tilføyer redaksjonen, det «uten å pine Dem eller skuffe Dem stort.» Dette er boken, loves det, til et sunnere og slankere liv. Redaksjonen forsikrer at et sunnere og slankere liv faktisk kan være moro også.

 

«Hva er den største glede? Å bli en størrelse mindre,» heter åpningskapittelet. Det er ikke vanskelig å ha det morsomt når man leser KKs slankebok. Som «Kaloritap i hverdagen». At det ikke er rare greiene som daglige gjøremål kan utrette for din figur. Ved aktiviteter som å se på TV, ta diktat og danse shake forbruker man henholdsvis 12, 25 og 300 kalorier.

En fyldig kaloritabell følger. Høyde-vekttabeller som viser undervekt, normalvekt og overvekt. For kvinner er 20-årsvekten idealet. Intet mindre. Og der er masse deilige oppskrifter med og bilder av slankemat.

Men for den som vil ned i vekt, hjelper det ikke bare å telle kalorier. Mange psykiske faktorer spiller, ifølge slankeboken, også en rolle. Som med trøstespising, storspising og protestspising. Line på 17 år forteller at hun veier ni kilo for mye. Forgjeves slanking gang på gang. Siste gang, da hun minket fem kilo, var hun glad og harmonisk. Men så begynte hun å lange i seg all slags mat og en masse godter. Hun ble grepet av panikk, gråt og ble apatisk.

 

Det er hjerteskjærende å lese den førti år gamle slankeboken. «Min tenåring bare spiser og spiser og spiser og spiser» heter et annet kapittel. Datteren som ble tykkere og tykkere, hadde ingen venner og hatet seg selv. Ja, hva skulle de fortvilte foreldre gjøre? De måtte sende henne til lege eller psykolog. Andre foreldre var vitne til at datteren deres spiste for lite. Hun slanket seg bevisst og uten «noen grunn».

I etterpåklokskapens lys kan vi se hvor galt det er gått. Fra sjokkslanking til spiseforstyrrelser. Senest i sommer spiseforstyrrelser den store saken. Det er selvfølgelig ikke de velmente slankerådene det er noe galt med. Det er sjokkslankingen av mennesket som har tatt helt av. Bodil Stenseth. bodist@getmail.no