Nr. 13 – en vestkantfortelling

Av | 11/10/2013

Boken «Nr. 13» (mikrohistorie, bygården er hovedpersonen i fortellingen om 20. århundres byhistorie), Aschehoug, Oslo, 2010. :

nr13

«Bygården Jacob Aalls gate 13, oppført i 1927, ligger inneklemt mellom to store naboer på Oslos vestkant.

I en uhøytidelig stil forteller Bodil Stenseth om dette mikrosamfunnet og hvordan den store verden preger gården, som gjennom 80 år har vært åsted for skiftende tenkemåter, familiemønstre, kvinneroller og sosiale klasser, samtidig som den har vært vitne til byens små og store forvandlinger. 

Stenseth lar oss oppleve gården fra innsiden, og leverer et originalt bidrag til det 20. århundres byhistorie. «

Kollektive muligheter, av Sindre Hovdenakk i Vinduet, 2/2011. Anmeldelse av bl.a.Nr. 13- en vestkantfortelling. «… hun er blant de få norske biografiforfattere som virkelig mestrer å fremstille kollektiver,» skriver Hovdenakk. Og: «Derfor imponerer det kunstneriske minst like mye som det kunnskapsmessige i Stenseths bok.»

Leilighetshistorier – «Bodil Stenseth løfter taket av sin egen gård og utfordrer skillet mellom by og hjem,» skriver Tone Selboe i Morgenbladet 24.-30. september 2010. 

Oslo sett fra en bygård – «Morsomt typegalleri fra Majorstua», «Spennende lesning,» skriver Jon Rognlien i en anmeldelse i Dagbladet, 22.11.2010. «Dette kan virke som en god idé, og et er det. Den er så god at forfatteren kanskje har blitt litt for henført av /forført av stoffet. (…) Det er flere kvinner i gården som har vært pionerer i ‘frigjøringsprosjektet’, mer eller mindre frivillig. Fraskilte damer som tar grep, er bokas helter.»

Hverdagslivets gullgruver – For den nysgjerrige historikeren er skjønnlitteratur en uvurderlig kunnskapskilde, i Klassekampen, «Med andre ord» 4.11.2010. «Under arbeidet med en byhistorisk sakprosabok hadde Stenseth særlig utbytte av Hans Geelmuydens «Kontoret» (1942) og Gunnar Larsens «I sommer» (1932). Som kilder gjenspeiler disse romanene fortidig hverdagsliv i smått og stort. Men holdt opp mot et bredt historisk teppe kan de også sannsynliggjøres, påpeker Stenseth.» >>Les mer

Livet i nr. 13 – «Bodil Stenseth vever den lille verden og den store verden sammen. Her er klasseforskjeller og ensomhet, livsglede og lykkestunder,» skriver Heidi Borud iAftenposten, Leve, 23.2010.

Huset med klaveret -«Hver gang jeg passerer denne gården som reiste seg i året 1927, tenker jeg på pianotimene hos fru Norberg-Schulz i den oransjefargede Jacob Aalls gate 13,» skriver Bjørn Brøymer i Aften 20.10.2010. Boken «handler om å være til i by».

Bygården er fylt av hverdagshelter – «Før gikk folk ut av leiligheten for å være alene. Nå er folk alene og går ut for å treffe andre,» skriver Kaja Korsvold i et intervju i Aftenposten 12. september 2010. «Nr. 13 – en vestkanfortelling», Aschehoug forlag, lanseres 13. september.>> Les mer

Norgesglasset NRK P1, desember 2010. Nr. 13 som dokumentar i en serie på fire programmer av Anne Line Abotnes: om bylandskap, sosiale klasser, kvinneroller og ensomhet

Jan Sigurd Østberg, anmeldelse av Nr. 13 – en veskantfortelling, i St. Hallvard, Oslo Byes Vel, 2/2011. «Det er et meget interessant prosjekt, for ved å foreta et slikt historisk snitt og gå helt ned i detaljene på et så begrenset område, kan man få frem faktaopplysninger som i og for seg kanskje ikke er så interessante, men sett i en større sammenheng, kan belyse tiden og utviklingen. Forutsetningen for at man lykkes, er at kildetilfanget er godt nok og at forfatteren/historikeren har gode nok kunnskaper. Og her er begge forutsetningene til stede,» skriver Østberg.

Fra lokalhistoriewiki.no: «Jacob Aalls gate 13 er en bygård på Majorstua i Oslo. Gården ble bygd i 1927, og husa da 51 mennesker. I dag (2010) bor det 10 personer her, fordelt på åtte leiligheter. En av beboerne er historikeren Bodil Stenseth, som i 2010 ga ut boka Nr. 13 – en vestkantfortelling. Stenseth viser at et strøk som Majorstua har vært sosialt blanda. Nr. 13 var i mellomkrigstida ikke blant vestkantens beste gårder, og bare halvparten av husholdene hadde råd til pike. Noen måtte også ha losjerende. I første etasje var det melkebutikk, som på ettermiddagen ble omvandla til ølutsalg.» >>Les mer

Anmeldelse av den teoritunge boken jeg ikke skrev. «Marmorert mikrohistorie» av Jonny Aspen, i ARR- Idéhistorisk tidsskrift, 1-2/2011.

Om livet i Jacob Aalls gate 13 og Majorstustrøket gjennom 80 år, anmeldelse av Sissel Nilsen, Kavringen. Frogner historielag, november 2010. «Bodil Stenseth har maktet å gjøre denne mikrohistorien til spennende lesning. Vi følger noen av personene i gården gjennom livets ulike fasetter, og av og til føles boken nesten som en dokumentarroman,» skriver Nilsen.

Bygården er fylt av hverdagshelter. «Før gikk folk ut av leiligheten for å være alene. Nå er folk alene og går ut for å treffe andre,» skriver Kaja Korsvold i et intervju med meg i Aftenposten 12. september 2010. «Nr. 13 – en vestkanfortelling», Aschehoug forlag, lanseres 13. september.>> Les mer

Hverdagslivets gullgruver – For den nysgjerrige historikeren er skjønnlitteratur en uvurderlig kunnskapskilde, i Klassekampen, «Med andre ord» 4.11.2010. «Under arbeidet med en byhistorisk sakprosabok hadde Stenseth særlig utbytte av Hans Geelmuydens «Kontoret» (1942) og Gunnar Larsens «I sommer» (1932). Som kilder gjenspeiler disse romanene fortidig hverdagsliv i smått og stort. Men holdt opp mot et bredt historisk teppe kan de også sannsynliggjøres, påpeker Stenseth.» >>Les mer